Начало » Статии » Кетогенна диета не значи високо мазнинна
KetoDiet_HighFatFoods

Кетогенна диета не значи високо мазнинна

Започнали сте кето с цел да отслабвате. Първото нещо, което ще научите е, че когато намалите въглехидратите трябва да увеличите мазнините за да може вашето тяло да има алтернативен източник на енергия.

Започвате да се храните високо мазнинно – яйца с масло, бекон и авокадо. Хапвате си заквасена сметана с висока масленост, добавяте масло и зехтин на всичко, което се сетите. Избирате винаги тлъсти пържоли и дори умишлено добавяте парчета сланина към тях.

Мазнините стават единственият макрос, който ви интересува. Въглехидратите ги държите ниски, а на протеина – някак си не му отдавате внимание.

Започвате да сваляте килограми и то бързо. Чувствате се мотивирани и продължавате.

Яж мазнини за да топиш мазнини

Това си мислите постоянно и започвате да се вглъбявате. Започвате да мерите кетони в кръвта и в урината.

Слагате масло в кафето си, правите си домашно приготвени фет-бомби.

Теорията, че инсулина складира мазнини, а липсата на инсулин топи мазнини започва все повече да ви се струва правдоподобна, но вие сте спокойни, защото знаете, че мазнините не увеличават инсулина, следователно когато ядете мазнини, вие топите мазнини.

Такава е теорията на конвенционалното кето. Такава е теорията в която вярвах 2 години. Всеки англоезичен кето сайт, всяка кето снимка в Инстаграм акцентира на ниските въглехидрати и високите мазнини.

Имали сте много излишни килограми, свалили сте по-голямата част от тях, но изведнъж прогресът ви спира. Вие започвате да си чудите какво грешно правите. Започвате да правите собствени проучвания – питате по групи, четете много чужди сайтове, търсейки решение на проблема.

Научавате за цикличното гладуване и започвате да го практикувате. С времето увеличавате времето в което гладувате. Виждате някакъв прогрес, който обаче бързо спира.

Започвате да намаляте общите калории без да обръщате внимание на грамовете макронутриенти. Виждате, че и това не става, затова слушайки конвенционалните кето съвети намаляте въглехидратите и протеина и увеличавате още мазнините, тъй като е доказано, че те не увеличават инсулина. Кантара обаче продължава да не мърда на долу.

Като последен опит пробвате с въглехидратно зареждане един път седмично – в рамките на няколко часа започвате да ядете тонове боклуци – пици, пасти, тестени, захарни. Защото вече сте запознати, че кетогенната диета намаля много инсулина, който пък от своя страна регулира редица хормони, отговорни за правилният метаболизъм.

След такова зареждани вие – първо – се чувствате като пребити и – второ – нужни са ви поне още 2-3 дена, докато влезете обратно в кетоза, през които топене на мазнини е малко вероятно (защото горите глюкоза вместо мазнини).

Тук е мястото, където искам да споделя, че вече не вярвам в теорията, че когато ядеш мазнини топиш мазнини. Може би много от вас са объркани, дори няма да се съгласят с мен и ще продължават да вярват в обратната и конвенционална теория. Но тук не става въпрос за вяра, а за наука.

Истината е, че не мазнините, а протеина е най-важният макрос. В кето общността се отделя много малко внимание на него. Това, което се твърди е, че той е важен, защото е есенциален за нас, но ако прекалим с него, той ще стане на захар, захарта ще вдигне инсулина и той ще складира всичко в мазнини. Тази теория няма абсолютно никакво покритие и е абсолютно грешна. Протеинът не е захар и не му е целта да стане на захар. Той има редица по-важни задачи в организма. Ние сме буквално изградени от протеин – мускули, органи, кости, нокти, зъби, косми – той регулира нашият метаболизъм. Без достатъчно протеин ще умрем. Разбира се, преди да се случи това, нашето тяло може да „конвертира“ нашите собствени мускули и органи в аминокиселини. Това се случва, когато не са налични адекватни количества протеин в чинията ви.

Да обобщим накратко: Вашето тяло има всекидневни нужди от протеин. И ако не му ги предоставим чрез храната, то ще си ги вземе от себе си като се канибализира.

Започвайки тялото да разгражда собствените си мускули и органи и да ги конвертира в аминокиселини, вашият метаболизъм се забавя! Вашето здраве се влошава! Тогава и само тогава отслабването е почти невъзможно. Дори изяждайки половин пакетче масло на хранене, три пъти дневно. Тялото няма как да конвертира мазнините в протеин.

А всъщност какво твърди конвенционалната кето общоност? Когато отслбването спре, трябва да намаляме още калориите. Намаляйки още калориите и смятайки всичко в проценти, вие ще намалите грамовете си протеин още повече. Например, при стандартна кето диета, която е 75% мазнини, 20% протеин и 5% въглехидрати, тези 20% протеин ще бъдат 100 грама при стандартни 2000 калории. Ако намалим калориите си на 1700 (с цел да отслабваме), то тогава протеина от 20% от 1700 калории ще бъде 85 грама.

Тук идва въпроса, който искам да задам на цялата кето общоност – защо трябва да лишаваме тялото си от протеин? Ние искаме да намалим само енергоприема, а както знаем протеина не е енергия, а градивен елемент. Енергия са мазнините и въглехидратите, но не и протеина. Тоест за да накараме тялото да ползва повече енергия от собствените „депа“, то трябва да му дадем по-малко „енергия“ в чинията. И тъй като сме кетогенни, то енергията няма да бъде въглехидрати, а мазнини. Трябва да намалим само мазнините в чинията, а не общите калории. Защото тялото има нужда от протеин, а последствията от неадекватно приети количества означава разграждане на мускулна маса или още по-зле – разграждане на органи. Това ще се случи винаги, когато държите протеина в чинията си нисък. При телесните мазнини това не е проблем. Ние искаме да се оттървем само от тях, а не от нашите мускули. Трябва да накараме тялото си да използва само телесните мазнини за енергия, без разграждане на мускулна маса. А това ще се осъществи като държим винаги приема си на протеин оптимален, а мазнините в чинията могат да варират от високи до по-ниски в зависимост от целите ни.

Високо мазнинно хранене не е необходимо за поддържане на кетоза. Липсата на въглехидрати вкарва тялото в режим на кетоза, а не високия прием на мазнини. Кетозата може да бъде и по-дълбока в зависимост изцяло от вашият прием на въглехидрати, а не от вашият прием на мазнини. Всъщност неяденето на нищо (фастинг) вкарва тялото в най-дълбока кетоза. А кетоза не означава топене на телесни мазнини. Кетоза означава използване на мазнините за енергия, вместо въглехидратите. И ако в нашата чиния има много мазнини, то нашите телесни няма да бъдат използвани. Разбира се, всичко това важи ако нашата цел е топене на мазнини. Ако искаме да поддържаме тегло, то можем да се наслаждаваме на мазнините в чинията си.

Оптималният дневен прием на протеин е важен за запазване на вашата мускулна маса и вашият метаболизъм. Тъпченето с тонове мазнини няма да ви забърза метаболизма, ако тялото е лишено от адекватен прием на протеин.

Искам да споделя още три много важни неща за протеина.

  • 30% от калориите от протеин се използват само той да бъде разграден. Това е 3 пъти повече от калориите необходими за разграждането на въглехидратите и мазнините (само 10%). Това означава, че повече протеин в храната ще гори автоматично повече калории при един и същ енергоразход.
  • Нужни са минимум 30 грама протеин на хранене за да се осъществи протеинов синтез. С по-малко протеин калориите просто изтичат като празни такива и протеинов синтез не може да се осъществи.
  • Протеина може да стане на телесни мазнини най-трудно от всички 3 макроса. Мазнините стават най-лесно на телесни мазнини. Нужно е малко количество инсулин и ще ги складира. Въглехидратите стават лесно на мазнини, ако не могат да влязат в клетките и да бъдат изгорени за енергия (инсулинова резистентност, диабет). Но протеина е почти невъзможно да стане на мазнини.

Кетогенното хранене не винаги означава високо мазнинно. Хората имат различни цели – някои искат да свалят мазнини, други са щастливи с теглото си и искат да го поддържат. Затова не можем да определим един и същи процент за всички хора. Два човека с една и съща височина и чиста телесна маса имат нужда от еднакво количество протеин. Но ако единият човек има 10% подкожни мазнини, а другият – 30%, то вторият има нужда да намали само мазнините в чинията си, а не общите калории и от там – протеина.

Още някои важни неща – оптималният прием на протеин е 2 грама протеин за килограм чисто телесно тегло. Чистото телесно тегло е общото ви тегло минус телесните ви мазнини. Тоест, това е всичко по вас, което не е мазнините.

Например: Ако тежите 100 килограма и имате 20% мазнини, то чистото ви телесно тегло е 80 килограма. Това значи, че оптималният ви прием на протеин ще бъде 160 грама на ден.

При кетогенното хранене глюконеогенезата се случва постоянно, а не само когато превишим протеина. Липсата за захар ще накара черния дроб да произвежда постоянно захар, но разбира се в минимални количества – само толкова, колкото му е необходимо на тялото. Да, малка част от протеина ще стане на захар, но по-добре това да се случи от протеина приет чрез храната, отколкото от наличния ви протеин – вашите мускули и органи.

Таблица „Оптимално Кетогенно Хранене“

Автор: Андрей Димитров

Андрей Димитров е създател и администратор на сайта LCHF Bulgaria. Храни се високо-мазнинно ниско-въглехидратно от 2 години. Автор и администратор на фейсбук страницата LCHF-Bulgaria, както и на фейсбук групата Високо мазнинно - Ниско въглехидратно хранене (ВМ-НВХ).
x

Прочетете още и това

hair-fall

Косопад при кетогенна диета

При някои хора се случва така, че нисковъглехидратните диети водят до косопад. Това не става ...